

כדי להתחקות אחר האנשים שבאמת שינו את האופן בו אנו מבינים את העולם, החזירה אותנו פרופסור עדה יונת, זוכת פרס נובל בכימיה, לפחות 100 שנה אחורה. פורצי הדרך שבחר עדה יונת בעיקר גרמו לנו לחשוב מה עוד יש לגלות? האם בכל תקופה בהיסטוריה חשבו שהכל כבר ידוע ואז קם איזה ניוטון? האם גם בדור שלנו מישהו יכול לשנות סדרי עולם כמו איינשטיין? האם ישנו גילוי מדעי, ולא טכנולוגי, שיכול להשפיע באופן כל כך עמוק על כל כך הרבה בני אדם כפי שעשתה מארי קירי?
החדשות הטובות הן שאם צפויה לנו עוד פריצת דרך מדעית כזאת, אנחנו יודעים לספר לכם מאיפה היא תגיע. החדשות הרעות הן שהפריצה תגיע מתוך המלחמה. ניוטון פרסם את חיבורו המהפכני בו הניח את הבסיס לכוח הכבידה ולמכניקה הקלאסית, ב-1687 באנגליה. השנה הזאת נזכרת כסופה של תקופת המלוכה של צ'רלס השני באנגליה שלא רצה לרדת מכס המלוכה, וערב המהפכה המהוללת. אנגליה עקובת דם, וניוטון? בספרייה. גם איינשטיין פרסם ב-1914, בשיאה של מלחמת העולם הראשונה את תורת היחסות הכללית, ששינתה סדרי עולם. מארי קירי גם היא באה מהמלחמה בדרך לשני פרסי נובל: בפיזיקה ובכימיה. כשגילתה את הפולוניום כיסוד כימי לא שכחה את ילדותה שבפולין - וקראה לפולניום על שם הארץ הכבושה, שהייתה אז בשליטת האימפריה הרוסית.



בואו נשים את הדברים ישר על השולחן ונפתח בווידוי קל. תכ'לס, אין דבר שאני לא יכולה לעשות. אני יודעת את התשובות לחידונים בטלוויזיה יותר מהר מהמועמדים עצמם, אני מתלבשת יותר יפה מהמנחה, וגם יותר שנונה. האמת? גם כמה רעיונות שזרקתי במפגשים חברתיים הפכו לסטארט אפים שגרמו למישהו אחר להתעשר נורא. בתכניות בישול? בטוח הייתי מנצחת, ואין ספק שיש לי אג'נדה ויושרה יותר מלרוב הפוליטיקאים. גם הייתי בבית ספר למחוננים בכיתה ד' וגם התקבלתי למסלול מהיר לחמש יח"ל במתמטיקה דרך האוניברסיטה אבל פרשתי. היו שם רק חנונים.
האמת, גם אבא שלי כזה. תמיד כשהחלוץ מחטיא או כשההגנה מפשלת אבא שלי צועק למאמן מה הוא היה עושה – אמא שלי מתעצבנת אבל אבא שלי חושב שחבל שהמאמן לא יכול לשמוע דרך המסך, כי הוא באמת יכול להיות הכי טוב בזה. אבא שלי גם מדריך הטיולים הכי טוב ומאמן מושבע, אבל מה לעשות, בנתיים, בין 8:00 ל- 19:00 הוא יושב במשרד בעבודה.
נשמע מגוחך? אל תשקרו. גם אתם מכירים את התחושה. רואים מישהו מצליח ושואלים מה גרם דווקא לו לקחת את הקופה. אז החלטנו לקחת על עצמנו את האתגר לנסות לפצח את האיקס פקטור ולגלות מה הופך מישהו לפורץ דרך. איך זה עובד? בשלב הראשון, 6 מומחים, כל אחד בתחומו, המליצו על פורצי הדרך שעשו משהו גדול באמת. בשלב השני, מערכת "כותרת" עבדה במרץ וזיקקה את המכנה המשותף לכל אותם מומחים כדי לסייע לכם להבין אילו נתונים יגבירו את אחוזי ההצלחה שלכם בדרך לפריצה הגדולה.
התכונה הבולטת של פורצי הדרך החברתיים שבחר יורי גנקין, מנכ"ל THE BRAND ויועץ אסטרטגי, היא שכולם בחרו ללכת נגד הזרם ולהיות דובי לא-לא. אליס מילר הייתה הראשונה להתקומם נגד הנורמה הצבאית שלא לאפשר לנשים להתגייס לקורס טיס ובסופו של דבר הביאה לשינוי המדיניות וסללה לנשים רבות את הדרך אל הכנפיים. כמה שנים לפניה עשתה זאת רוזה פארקס, אפרו אמריקאית שנעצרה כי סירבה לקום באוטובוס בשביל אדם לבן. התקוממותה נגד המדיניות הביא לביטול ההפרדה הגזעית באוטובוסים. ויש גם את אלה שהצליחו לשבור את השוק ולחסוך לנו הרבה כסף. ג'ימי ויילס ייסד אינציקלופדיה חופשית וחינמית שאנו מכירים כ"ויקיפדיה". אבי כץ, הבעלים של רשת "קופיקס", שבר את שוק המזון כשהחליט למכור קפה ב-5 שקל והביא לשינוי מדיניות כולל. " כל מה שצריך זה ראש יצירתי וחשיבה מחוץ לקופסה שהולידה צעד פשוט מאין כמוהו שאף אחד קודם לכן לא העז לעשות. העדות הגדולה ביותר להיותו פורץ דרך של ממש נעוצה בכך שאינספור סניפים תואמי-קופיקס קמו זמן קצר אחרי הקמת הסניף הראשון של קופיקס, דבר המוכיח שהשוק רק חיכה למישהו שיעשה את הצעד הראשון - וזה היה אבי כץ" אומר גנקין.
צילום: נטלי יששכר


האמא הפולנייה ידועה כסיוט המתמשך של כל כלה לעתיד. אומרים על הפולנים שהם קרים מדי, דאגנים מדי ודעתנים מדי. האוכל שלהם תפל ואולי בגלל זה הם תמיד לא מרוצים. ואולי בעצם זה סוד ההצלחה?. האוכל הפולני אולי לא הצליח לפרוץ בחו"ל אבל מתברר שהגנים הפולנים דווקא כן. דודי כספי, שליח "ישראל היום" בלוס אנג'לס וכתב המגזין "ההוליווד ריפורטר" בחר את פורצי הדרך הישראלים בחו"ל, והמכנה המשותף לכולם הוא כמו שניחשתם, הצד הפולני במשפחה. נטלי פורטמן היא אחת השחקניות המצליחות בהוליווד. "נטע-לי הרשלג הירושלמית נדדה בגיל 3 עם הוריה לאמריקה ובגיל 30 הייתה לישראלית הראשונה לזכות באוסקר על הופעתה בסרט "ברבור שחור". לאחרונה ביימה את סרטה הראשון שצולם בירושלים, והיא ממשיכה לפאר את ארץ הקודש בראיונות " מסביר כספי את בחירתו. הקשר היהודי מתחזק עוד יותר כשמתברר שהסבא והסבתא של אביה נספו במחנה ההשמדה אושוויץ שבפולין. גם איש התקשורת, אלכס גלעדי, מייסד זכיינית ערוץ 2 "קשת", חבר הועד האולימפי הבינלאומי וסגן נשיא מחלקת הספורט ברשת הטלוויזיה האמריקאית ABC עשה את זה בגדול בחו"ל. גלעדי אמנם נמנה עם ילדי טהרן אך הוריו הם בכלל פולנים שברחו לטהרן עם תחילת מלחמת העולם השנייה. כמובן שאי אפשר לדבר על פורצי דרך מבלי להזכיר את שמעון פרס. הוא אמנם האזרח מספר אחת של ישראל אבל גם הוא נולד בפולין ועלה לארץ בגיל 11. אז אם נחנתם בסבתא פולנייה, אולי הגיע הזמן לעדכן את הדרכון. הפריצה בקרוב.
צילום: רון אוריאל



מגיעים ממשפחה מרובת ילדים? רגילים לחלוק הכל ולהצטופף בחיק המשפחה? שרדתם טיולים משפחתיים בוואן ענק? כנראה שיש לכם גם סיכוי לשרוד את הג'ונגל הפוליטי, ואפילו להפוך לפורצי דרך בכנסת. נועה רוזנפלד, מנהלת תחום ממשל במרכז להעצמת האזרח, בחרה להתמקד בכוח הנשי ובפוליטיקאיות פורצות דרך בעשייתן. כולן בנות למשפחות מרובות ילדים. הידועה מכולן היא כמובן גולדה מאיר, ראשת הממשלה היחידה בישראל עד היום. מאיר נולדה בקייב למשפחה מסורתית. להוריה נולדו עוד שבעה ילדים מלבדה, חמישה מהם נפטרו בילדותם וגולדה גדלה עם שתי אחיותיה. גם פנינה טמנו שטה, חברת הכנסת האתיופית הראשונה, גדלה בבית מסורתי יחד עם שבעה אחים. נדיה חילו, חברת הכנסת הערבייה הראשונה בישראל, גדלה עם ארבעת אחיה ביפו. חברת הכנסת החרדית הראשונה, צביה גרינפילד, לקחה את העניין דור אחד קדימה. היא גדלה במשפחה חרדית מרובת ילדים, ולה עצמה חמישה ילדים.

סיפרו לכם שכדי להצליח בטלוויזיה חייב להיות לכם שם קצר? משהו קליט, קליל, נוח להגיה ובלי יותר מידי הברות ומרווחים? אז זהו, שלא. כנראה שהדרך לעוצמה טלוויזיונית חייבת להיות מסובכת ולכלול שם ארוך במיוחד, אחרת קשה להסביר כיצד פורצי הדרך הטלוויזיוניים שעליהם המליצה מבקרת הטלוויזיה אריאנה מלמד, הצליחו להסתדר.
ריי (ריימונד דאגלאס) ברדבורי, חזה כבר ב-1953 בספרו "פארנהייט 451" את העתיד האנושי בו מסכי ענק שואבים אותנו לתוכם וכך הם מסיתים את תשומת הלב שלנו מחיי המעשה אל פנטזיות ריקות ומציצניות של תהילה וזוהר. ואם ברדבורי היה הנביא, אז חייבים להזכיר את המוציאים לפועל: ג'ון (יוהנס הנדריקוס הוברט דה מול) דה מול ואחותו, לינדה (מרגריטה) דה מול. השניים ארוכי השמות המציאו את הריאליטי והציבו לנו את הזבל במרכז הסלון, אחרי שנים ארוכות של ויכוחים בין זוגות על מי יוריד את הזבל ." 1 נגד 100", "דה וויס" ופאר היצירה: "האח הגדול". רוצו למשרד הפנים: ככל שהשם יותר ארוך – כה ההצלחה יותר מסחררת.
אד (אגברט רוסקו) מורו היה מחלוצי הרדיו והטלוויזיה האמריקאית ועשה חדשות אמיתיות כבר בתקופת מלחמת העולם השנייה. "הוא השתמש בכוחו ובאחריות שלו כדי להוביל לנפילתו של מקארתי והמקארתיזם, וכל עיתונאי שוחר חירות חייב לו עד היום" אומרת מלמד. גם שרה (קייט) סילברמן נבחרה לאישה פורצת דרך על מסך, עם אפס חסמים, מינוס מאה פוליטיקלי קורקט, הרבה אומץ ובל נשכח דם יהודי זורם.


נולדתם בעונה החמה של השנה? הסיכוי שלכם להפוך לפורצי דרך ברשת גבוה יותר. ליאור קודנר, מנהל הדיגיטל של "הארץ", בחר את פורצי הדרך ברשת, או שאולי נאמר "ילדי הקיץ"?. מסתבר שכל המוחות החריפים להלן נולדו בין החודשים מאי לאוגוסט. מארק צוקרברג, מייסד Facebook ויליד חודש מאי. "האיש שחיבר מיליארד בני אדם דרך רשת חברתית אחת, וגרם לכל אחד מאיתנו להפוך למיני-פאבלישר" מסביר קודנר את בחירתו. המתמטיקאי, אלן טיורינג, נולד בחודש יוני והיה זה שהניח את היסודות למדעי המחשב ופיצוח מכונת ההצפנה. לאחרונה הוא חזר לחיינו בסרט המצליח על חייו "משחק החיקוי". בפרס טיורינג על שמו, זכה וינט סרף, יליד יוני גם כן ומדען מחשב הנחשב לאחד מאבות האינטרנט. מצטרף לרשימה גם הארווי בל, האיש שהמציא את הסמיילי וסלל את הדרך לעולם מלא באימוג'ים נולד בחודש יולי. וסוגר את עונת הקיץ, סרגיי ברין, ממייסדי google. מתכננות להרות? כוונו את השעון הביולוגי לערנות מוגברת בחורף הקרוב.

