top of page

טיפול שורש: מנתחים את אנשי הסנדלים

  • גלעד כרמלי
  • Jun 24, 2015
  • 2 min read

סנדל שורש.jpg

לא רק קיבוצניקים ומתנחלים: קולקציית סנדלי שורש מיוחדת לגברים, שהושקה לאחרונה בשיתוף עם מותג האופנה “קסטרו” מבהירה לכולם – מדובר בלא פחות מאייקון ישראלי.“הסנדלים שלנו הפכו למשהו על-אופנתי, מן סמל לישראליות”, סבור יאיר פרי, מנהל התקשורת השיווקית של חברת “שורש”. להערכתה של החברה, כל ישראלי עשירי משתמש בסנדלים שהיא מייצרת. אף על פי כן, רוב סנדלי השורש עדיין נמכרים בחנויות לציוד למטיילים. “זה כן יוצא קצת מהתחום הזה, אבל עדיין, התפישה הרווחת היא שאלו סנדלים למטיילים. כל מי שמטייל, יודע ומכיר אותנו”, טוען פרי.

קאסטרו.jpg

“הפכו למשהו על-אופנתי” – סנדלי השורש בקטלוג “קסטרו” / צילום: דודי חסון

לדבריה של פרופ’ תמר אלאור, אנתרופולוגית מהאוניברסיטה העברית בירושלים, הליכה עם סנדלי שורש זו בעצם “הצהרה אנטי-תל-אביבית”. “מי שהולך עם סנדלי שורש מצהיר שהוא אנטי-בורגני, בעד פשטות ובעד שחרור מקוד לבוש גנדרני וגחמני שמשתנה באופן תדיר. אחד כזה תמיד יחפש את אותו הסנדל ויילך איתו עד שהוא יישחק לחלוטין. הוא לא מחפש אופנות משתנות, אלא משהו קבוע”. בחודש ינואר האחרון פרסמה אלאור ספר בשם “סנדלים – אנתרופולוגיה של סגנון ישראלי”, המבוסס על מחקריה מהשנים האחרונות אשר עסקו בתרבות החומרית בישראל. “הרצון שלי היה ללמוד האם ואיך מתגבשת בארץ שפה סגנונית שבני המקום יכולים לזהות אותה כלשהם, כלומר להצביע על איזשהו חפץ ולהגיד "זה ישראלי”. כדי לענות על השאלה הזו לקחתי את הסנדל".

אני מסתובב בתל אביב ורואה לא מעט אנשים עם סנדלי שורש. איך את מסבירה את זה?

“בוא נגיד שזו לא אופנה תל-אביבית מצויה. גבר תל-אביבי בדרך-כלל יילך לעבודה, למשל, עם כפכפי אצבע. אם הוא הולך עם סנדלי שורש ביומיום בתל-אביב, הייתי שואלת אותו כמה שאלות…”

בסרטון: משאל רחוב: למה אנשים הולכים עם סנדלי שורש

לדעתה של אלאור, מי שנועל סנדלי שורש יתגלה כ-“לא התל-אביבי הקלאסי”. “סנדל השורש הנוכחי בעצם מחליף את הסנדל התנ"כי, אך האוכלוסייה שנועלת את הסנדל השתנתה. אם בשנות החמישים והשישים, האנשים שנעלו סנדלים היו שייכים ל'דור ישראל העובדת’, זו ההגמונית והתל-אביבית, היום מדובר יותר על קיבוצניקים, מתנחלים, ירושלמים, פעילים חברתיים”. לדעתו של יאיר פרי מחברת “שורש” אמנם קשה להגדיר את הפרופיל של נועל סנדלי השורש, אך “יש את הקהלים שהם אוהדים מושבעים, זה נע בין קיבוצניקים למתנחלים”.

במשאל רחוב שערכתי, ניסיתי לברר גם את זה. אבל בגלל שכמות האנשים עם סנדלים שפגשתי במרכז תל-אביב היוותה מדגם לא-מייצג בעליל, הרחבתי את המשאל גם אל הרחובות הוירטואליים של רשת “פייסבוק”. התוצאות של המדגם, שכמובן אינו מדגם מייצג, מלמדות כי רובם המוחץ של אנשי הסנדלים הם דווקא עירוניים במקורם (79%) לעומת 10% קיבוצניקים. בנוסף, רובם במקור ממרכז הארץ (27% ממחוז המרכז ו-12% נוספים ממחוז תל-אביב) ולא מירושלים (8%). גם חיפה בולטת, עם ייצוג של 22%.

סנדלי שורש לפי מקום.jpg

“ירושלמים”? תוצאות המשאל

גם פרופ’ אלאור וגם יאיר פרי מ"שורש" ציינו בפניי כי הסנדלים אהובים במיוחד על אנשי צבא. לכן, בדקתי במשאל גם מהו תחום העיסוק של אנשי הסנדלים שפגשתי. כאן דווקא לא היו הפתעות, ומתברר שרובם אכן עוסקים בתחום הביטחון (34%). במקום השני נמצא תחום ההייטק (15%).

סנדלים לפי עיסוק.jpg

אין הפתעות

חולי סנדלי שורש? נראה אתכם מבחינים בין הדגמים השונים:

 
 
 

Comments


© 2023 by "המסלול הדו שנתי 2015". Proudly created with Wix.com

bottom of page